Share
loading...

Vremea se raceste. Prognoza meteo pana pe 28 iunie

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 15 - 28 iunie, pentru toate regiunile din ţară: Banat, Crişana, Transilvania, Maramureş, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia şi la munte.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.
BANAT

Intervalul va debuta cu o vreme călduroasă. Temperatura va marca însă o scădere semnificativă în perioada 17 – 21 iunie, când valorile termice se vor situa uşor sub mediile multianuale, respectiv o medie regională a maximelor de 24...26 de grade şi minime în jurul a 12 grade. Încălzirea estimată pentru a doua săptămână de prognoză va însemna maxime de 29...30 de grade şi minime de 15...16 grade. Instabilitatea atmosferică va fi pronunţată în intervalul 15 – 18 iunie, când vor fi averse ce pot avea şi caracter torenţial, astfel că pe arii restrânse vor fi cantităţi de apă mai importante.
Probabilitatea de apariţie a fenomenelor asociate instabilităţii atmosferice va creşte şi după data de 23 iunie.

CRIŞANA

După o primă zi călduroasă, cu maxime de 31...32 de grade, temperaturile vor coborî uşor sub normele climatologice ale perioadei între 17 și 21 iunie, când valorile termice maxime se vor situa între 22 şi 25 de grade, iar cele minime vor fi de 11...12 grade. Temperatura va fi în creştere după data de 22 iunie și se va ajunge la o medie regională a valorilor maxime în jurul a 28 de grade şi a minimelor de 14...15 grade, caracterizând o vreme normală sub aspect termic.
În săptămână de prognoză, probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi în creştere, cantităţi mai însemnate fiind posibile în ziua de 23 iunie.

TRANSILVANIA

Vremea va intra într-un proces de răcire, astfel că valorile termice vor fi apropiate de mediile multianuale ale perioadei, iar mai ales în zilele de 17 şi 20 iunie vor caracteriza o vreme răcoroasă pentru această dată. Se vor înregistra medii regionale ale maximelor de 21...24 de grade şi minime în jurul a 10 grade, cu valori mai scăzute în zonele depresionare. Pentru a doua săptămână de prognoză este estimată o revenire a regimului termic în limite normale, respectiv medii ale temperaturilor maxime de 26...27 de grade şi ale celor minime de 12...13 grade.
În intervalul 15 – 17 iunie, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, astfel că pe arii relativ extinse vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial și se vor acumula cantități importante de apă. Ulterior ploile vor fi pe arii mai restrânse şi în general slabe, cantităţi mai însemnate fiind posibile în jurul datei de 23 iunie.


MARAMUREŞ

Vremea va intra într-un proces de răcire, astfel că în intervalul 17 – 21 iunie valorile termice se vor situa în general sub normalul climatologic al perioadei. Vor fi medii regionale ale maximelor între 21 și 24 de grade și ale minimelor în jurul a 10 grade. Temperatura va creşte în a doua săptămână de prognoză, când se va ajunge la maxime, în medie regională, de 27 de grade şi la minime nocturne de 13...14 grade.
În intervalul 15 – 17 iunie, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, astfel că pe arii relativ extinse vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial. Ulterior ploile vor fi pe arii mai restrânse şi în general slabe, cantităţi mai însemnate fiind posibile în jurul datei de 23 iunie.

MOLDOVA

După o prima zi cu temperaturi maxime de 33...35 de grade, caracterizând o vreme călduroasă, izolat caniculară, va urma o scădere semnificativă a temperaturii, până spre 22...23 de grade în jurul datei de 17 iunie, valori ce se vor situa uşor sub normele specifice acestei perioade din an. După această dată, tendinţa va fi de încălzire treptată, mai evidentă în a doua săptămână de prognoză, când media regională a maximelor va fi de 27...28 de grade. Valorile nocturne vor avea o tendinţă asemănătoare, coborând de la 18 de grade, până spre 12 grade în intervalul 18 – 21 iunie, ulterior urmând să crească la 15...16 grade.
Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în intervalul 15 – 17 iunie, când vor fi averse torențiale, iar pe arii restrânse se vor înregistra cantităţi de apă însemnate. În a doua săptămână de prognoză, sunt de așteptat ploi, în general slabe cantitativ.

DOBROGEA

Vremea va fi călduroasă în primele două zile ale intervalului, cu o medie regională a maximelor de 30 de grade şi a minimelor de 19...20 de grade. Ulterior vremea se va răcori, urmând a se înregistra maxime, în medie regională, de 24...26 de grade şi minime în jurul a 16 grade. În a doua săptămână de prognoză, temperatura va creşte uşor, spre medii ale valorilor diurne ce vor ajunge la 28 de grade şi minime de 18 grade, caracterizând o vreme normală sub aspect termic.
Regimul pluviometric se va menţine în general deficitar, exceptând intervalul 15 – 18 iunie, când vor fi averse, posibil torențiale şi punctiform se vor acumula cantităţi de apă însemnate.

MUNTENIA

După o primă zi în care temperaturile maxime vor fi de 33...36 de grade, caracterizând o vreme călduroasă, local caniculară în zonele de câmpie, va urma o scădere semnificativă a temperaturii, până spre 24 de grade, în jurul datei de 18 iunie. După această dată, tendinţa va fi de încălzire treptată, astfel că, în a doua parte a intervalului, media regională a maximelor va fi de 30...31 de grade. Temperaturile minime vor scădea de la o medie regională de 18 grade, la 13...14 grade în intervalul 18 – 22 iunie, iar ulterior vor creşte la 15...16 grade.
Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în intervalul 15 – 18 iunie, când averse, iar pe arii restrânse se vor înregistra cantităţi de apă însemnate. Ploi locale sunt posibile în a doua săptămână de prognoză, în special după data de 23 iunie.

OLTENIA

Intervalul va debuta cu o vreme călduroasă, caniculară în zonele de câmpie, valorile termice maxime urmând a fi în jur de 34 de grade. Spre mijlocul primei săptămâni de prognoză, temperatura va scădea semnificativ, până la o medie regională a maximelor de 22...23 de grade, valori ce se vor situa sub normalul climatologic al perioadei. După această dată, se va încălzi treptat, până la maxime în medie de 29...30 de grade. Temperaturile minime vor avea aproximativ aceeaşi evoluţie, de scădere până la 12...13 grade în intervalul 19 – 22 iunie, apoi de creştere spre 15...16 grade.
Instabilitatea atmosferică va fi în creştere, astfel că mai ales în zilele de 17 şi 18 iunie sunt posibile, pe arii restrânse, cantităţi de apă mai importante. Ploi locale sunt de așteptat şi după data de 23 iunie, mai ales în zonele de deal.

LA MUNTE

Tmperatura va înregistra o scădere semnificativă în prima săptămână de prognoză, astfel că în intervalul 17 – 21 iunie vremea va deveni răcoroasă, media valorilor diurne urmând a fi cuprinsă între 14 și 16 grade, iar a celor minime între 6 și 8 grade. Pentru a doua săptămână de prognoză este estimată o revenire a regimului termic în limite normale, respectiv medii ale temperaturilor maxime de 20...21 de grade şi ale celor minime de 10...11 grade.
Instabilitatea atmosferică va fi pronuţată până în data de 17 iunie, timp în care înregistra cantităţi de apă însemnate. În restul intervalului, averse se vor semnala pe arii mai restrânse, în principal în orele după-amiezelor.

Sursa: meteoromania.ro

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

loading...