Share

Veste extraordinara de la Comisia Europeana. Ce se va intampla cu tarifele de roaming din iunie 2017

De la mijlocul lunii iunie 2017, europenii nu vor mai plati tarife de roaming atunci când efectueaza apeluri de pe telefoane mobile, oriunde din cadrul Uniunii Europene.

Comisia Europeană a anunțat marți crearea pe bătrânul continent a unei piețe unice de telecomunicații, care va intra în vigoare la 15 iunie 2017. Schimbarea este parte a unei revizuiri mai extinse a reglementărilor de telecomunicații din Europa, care, de asemenea, vor pune în aplicare si norme solide privind neutralitatea internetului, pentru a preveni incercarea providerilor de internet de a bloca sau încetini traficul sau de solicita bani de la furnizorii de conținut pentru un acces mai rapid al vizitatorilor pe websiteurile detinute.

Aceasta miscare este mai mult decât o încercare de a intra in gratiile a milioane de consumatori europeni. Este o parte esențială a efortului de lungă durată a Comisiei Europene de a înlocui serviciile fragmentate cu o altfel de piata, cu o piață unică digitală, care trece dincolo de granițele statelor. În opinia susținătorilor săi, o piață unică va ajuta companiile europene să atingă nivelul de eficiență necesar concurenței cu companii din SUA și Asia.

Astfel, s-a ajuns la un acord în urma negocierilor dintre Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul European. Conform acordului, consumatorii vor plăti același preț pentru apeluri mobile, SMS și date mobile, indiferent unde călătoresc în Uniunea Europeană. Asta înseamnă că măsura se va aplica la 28 de națiuni din Uniunea Europeana, inclusiv Italia, Marea Britanie, Franța, Spania, România, Germania, Franța si altele.

Comisia Europeana a luptat pentru eliminarea tarifelor de roaming in UE, dar a reusit pana acum doar să le reducă. Prețurile pentru apeluri în roaming, mesaje SMS și traficul de date au scăzut in medie cu 80% față de anul 2007, potrivit Comisiei. Cel mai mult au scazut tarifele pentru roaming-ul de date, care este acum cu 91% mai ieftin decât a fost în 2007.

Incepand din aprilie 2016, tarifele de roaming vor scădea și mai mult, a precizat Comisia. Operatorii vor putea percepe suplimentar doar tarife mici, comparativ cu prețurile interne, de până la 5 eurocenti pe minut de apel telefonic, 2 eurocenti pentru fiecare SMS și 5 eurocenti / megabyte de date (cu excepția taxei pe valoarea adăugată). Noile tarife de roaming pentru apeluri și date vor fi cu aproximativ 75% mai ieftine decât cele actuale.

Dincolo de dispariția tarifelor de roaming, Europa va avea de asemenea propriile reguli privind neutralitatea rețelelor de internet, începând cu luna aprilie 2016.

Ca parte a acordului, toate transferurile de date vor fi tratate în mod egal, nu vor fi blocate sau încetinite, iar furnizorii de conținut nu vor mai fi capabili să plătească furnizorilor de internet prioritizarea tranferului datele. Singurele excepții de la regula vor fi cele care implică securitatea informatică sau eforturile de a bloca sau ingreuna activitatea websiturilor cu continut ilegal. Furnizorii de internet vor fi în continuare în măsură să ofere servicii de calitate superioară, dar nu "în detrimentul calității internetului deschis", a explicat Comisia Europeana.

Acordul CE urmeaza unei decizii din acest an privind neutralitatea internetului, din Statele Unite, emisă de către Comisia Federală de Comunicații, care interzice ca furnizorii de internet sa încetinească, să blocheze sau să ofere prioritate in traficul pe internet. Comisia Europeana a declarat că normele sale privind neutralitatea rețelelor de internet vor fi cele "mai puternice" din intreaga lume, garantand că abonatii vor obtine ceea ce plătesc. Normele neutralitatii rețelei europene vor intra în vigoare 30 aprilie 2016.

În ciuda progreselor și promisiunii de a avea o piața unică digitală a CE, unele grupuri au obiectat. Astfel, director general al Organizației Europene de consum a declarat: "Astăzi, o intelegere a fost elaborata, pentru a demola ultimele granițe digitale ale tarifelor de roaming. Cu toate acestea, există elemente negative. Eliminarea tarifelor de roaming cu amănuntul, până în 2017, depinde de o analiză a pieței en-gros, care va fi o misune dificilă. Nu putem solicita sfârșitul roamingului, cand există situatii care ar permite furnizorilor sa perceapă consumatorilor suprataxa atunci când acestia din urma calatoresc în străinătate, în cazul în care operatorii se tem că ar putea sa fie prea costisitoare convorbirile. Este esențial insa ca UE și guvernele naționale să respecte termenul limită și în cele din urmă sa interzica tarifele de roaming."

GSMA, o organizație care reprezintă interesele operatorii de telefonie mobilă, a susținut că mai sunt multe de făcut: "Este momentul sa fie abordate pe termen lung aceste probleme, cu gândirea limpede. Acesta este motivul pentru care GSMA îndeamnă instituțiile UE să accelereze revizuirea cuprinzătoare a cadrului de reglementare a telecomunicațiilor. Regiunea are nevoie de o politică de perspectivă și un cadru de reglementare care întărește și mai mult Europa ca locație preferată pentru investiții și inovare, cu cetățeni europeni care primesc același nivel de protecție atunci când utilizeaza servicii de comunicații identice sau similare. "

Noul acord trebuie să fie aprobat oficial de către Parlamentul European și Consiliul European și apoi tradus în toate limbile din Uniunea Europeană, înainte de a putea intra în vigoare.

"Europenii au solicitat și aștepta eliminarea tarifelor de roaming, precum și normele neutralității internetului", a spus vicepresedintele Comisiei pentru piața unică digitală, care a completat: "Europenii au fost ascultati, dar mai avem mult de lucru pentru a crea o piață unică digitală. Insa săptămâna trecută planurile noastre au fost pe deplin aprobate de șefii de stat și de guvern și ar trebui ca de acum inainte să se implementeze mai repede procesele de eliminare a tarifelor de roaming si cele privind neutralitatea rețelelor de internet".

Sursa: http://hdsatelit.blogspot.ro





Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu