Share

Meteo









INFO

04.05.2015
Vreme schimbatoare în următoarele două săptămâni. Vin ploile

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.


BANAT

În primele trei zile ale intervalului valorile termice vor creşte treptat, iar vremea va deveni deosebit de caldă pentru acestă perioadă, cu maxime diurne, în medie regională, în jur de 31 de grade pe data de 6 mai şi minime nocturne de aproximativ 15 grade, pe 6 şi 7 mai. Ulterior, temperaturile vor scădea, astfel că în perioada 7 – 9 mai se vor înregistra, în medie, maxime de 22...24 de grade şi minime de 9...11 grade. O nouă scădere a valorilor termicese va înregistra la începutul celei de-a doua săptămâni de prognoză, pentru ca în intervalul 13 – 17 mai, regimul termic să se menţină relativ constant, cu maxime, în medie, de 22 de grade şi minime de 8 …10 grade.
Probabilitatea de apariţie a averselor va fi mai mare în jurul datelor de 6 şi 7 mai, dar şi în intervalul 9 – 17 mai.


CRIŞANA

Procesul de încălzire ce se va resimţi la începutul intervalului de prognoză va determina o vreme deosebit de caldă pentru acestă perioadă, iar în 6 mai se vor înregistra, în medie regională, temperaturi maxime de 30 de grade şi minime de 14...15 grade. În cursul zilei de joi, 7 mai, valorile termice vor scădea accentuat, iar până la sfârşitul primei săptămâni de prognoză se vor situa în jurul unor medii de 20...23 de grade pentru temperaturile maxime şi de 8...10 grade, în cazul minimelor nocturne. A doua săptămână de prognoză va debuta cu o nouă răcorire a vremii, iar valorile diurne nu vor mai depăşi, în general, 18 grade. Însă, începând cu data de 13 mai, temperaturile vor marca o creştere, spre valori apropiate de mediile multianuale caracteristice perioadei, respectiv 21...22 de grade în cursul zilelor şi în jur de 10 grade pe parcursul nopţilor.
Probabilitatea de apariţie a averselor va fi ridicată în zilele de 6 şi 7 mai, precum şi în intervalul 9 - 17 mai, cu posibilitatea ca în jurul datei de 10 mai să se înregistreze cantităţi de apă mai însemnate.


TRANSILVANIA

La începutul primei săptămâni de prognoză, valorile termice vor fi în creştere treptată, cea mai caldă zi urmând a fi cea de miercuri, 6 mai, când media regională a temperaturilor maxime va fi de 27 de grade, iar în noaptea de miercuri spre joi, minimele termice se vor situa, în general, în jurul a 12...13 grade. Temperatura aerului va marca o scădere semnificativă pe data de 7 mai, spre valori normale pentru acestă perioada a anului, iar până la sfârşitul celor două săptămâni de prognoză, vor fi mici oscilaţii în jurul unor medii de 18...21 de grade ale maximelor diurne şi de 6...8 grade pentru minimele nocturne.
Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicată în 6 şi 7 mai, când vor fi posibile cantităţi de apă mai însemnate şi, zilnic, după data de 10 mai.


MARAMUREŞ

Vremea va fi din ce în ce mai caldă în primele trei zile de prognoză, însă, în 7 mai, valorile termice vor scădea accentuat, cu aproximativ 8 grade, ajungând, în medie regională, la maxime diurne de 20…22 grade şi minime nocturne de aproximativ 8 grade, temperaturi ce vor caracteriza un regim termic normal pentru această perioadă. Ulterior, până la sfârşitul celor două săptămâni de prognoză, temperaturile se vor menţine în jurul acestor valori, cu menţiunea că între 10 şi 12 mai, se va consemna o scădere uşoară, cu 2...4 grade.
Vor fi posibile averse aproape zilnic, iar pe 6 mai, precum şi în intervalul 10 – 12 mai, creşte probabilitatea pentru cantităţi de apă mai însemnate.


MOLDOVA

Intervalul va debuta cu o încălzire treptată a vremii, astfel încât, pe 6 mai, valorile termice se vor situa peste mediile climatologice ale perioadei, media regională a maximelor urmând a fi de 24 de grade, iar a minimelor de 12 grade. După această dată se va remarca o scădere de temperatură, iar până spre sfârşitul intervalului, se vor înregistra valori termice apropiate de mediile multianuale specifice perioadei, respectiv maxime de 20...22 de grade şi o medie regională a minimelor de aproximativ 10 grade. Valori mai scăzute sunt posibile în zilele de 11 şi 12 mai, când vremea va fi răcoroasă, mai ales în nordul regiunii.
Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicată în jurul datei 7 mai şi după data de 11 mai, când, izolat vor fi posibile şi cantităţi de apă mai însemnate.


DOBROGEA

Întreaga perioadă va fi caracterizată o vreme normală din punct de vedere termic pentru prima jumătate a lunii mai. Se vor înregistra maxime, în medie regională, de 20 de grade, valori mai coborâte urmând a se înregistra pe litoral, în timp ce minimele nocturne vor fi de 10...12 grade. La începutul săptămânii viitoare, este probabilă o răcire de scurtă durată, astfel că media temperaturilor maxime, pe întreaga regiune, va coborî cu 2...3 grade.
Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicată în 7 mai şi în intervalul 11 – 14 mai.


MUNTENIA

La începutul intervalului, valorile termice vor fi în creştere, spre maxime ce vor atinge medii regionale în jurul a 26 de grade şi minime de aproximativ 13 grade, caracterizând o vreme caldă pentru această perioadă. După data de 7 mai, vor fi temperaturi în limite normale, respectiv maxime în jur de 22 de grade şi minime de 9...10 grade. Aceste temperaturi se vor menţine până spre finalul intervalului, cu menţiunea că, în zilele de 11 şi 12 mai, este posibilă o scădere uşoară a temperaturilor diurne, până la o medie regională de 20 de grade.
Pentru data de 7 mai, creşte probabilitatea de apariţie a ploilor, izolat însemnate cantitativ. Probabilitatea de ploaie va fi ridicată şi în a doua săptămână de prognoză.


OLTENIA

În primele zile ale intervalului, valorile termice vor creşte semnificativ, iar vremea va deveni deosebit de caldă pentru acestă perioadă. Prin urmare, în ziua de miercuri 6 mai se va atinge o medie regională a maximelor diurne de 28 de grade şi a minimelor nocturne de aproximativ 13...14 grade. Ulterior, temperaturile vor marca o scădere, iar regimul termic va deveni apropiat de cel normal pentru această dată, cu maxime în jurul a 22 de grade şi minime de 10 grade. Valori mai scăzute sunt posibile în intervalul 10 – 12 mai, când media maximelor va coborî spre 18 grade, iar a celor minime spre 8 grade, caracterizând o vreme răcoroasă.
Probabilitatea de ploaie va fi mai pronunţată în ziua de 7 mai şi în intervalul 10 – 12 mai.


Cititi mai departe pe meteoromania.ro
__________________________________________________


Cod galben de ninsori şi viscol. Harta zonelor afectate

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare cod galben de ninsori şi viscol, valabilă de vineri la ora 16.00 până sâmbătă la ora 14.00 în mai multe judeţe din ţară.


În a doua parte a zilei de vineri şi la începutul nopţii de vineri spre sâmbătă, aria ninsorilor va cuprinde treptat zona Munţilor Banatului şi cea mai mare parte a Olteniei, Carpaţilor Meridionali şi de Curbură. Apoi, până în dimineaţa zilei de sâmbătă, ninsorile se vor extinde şi în Muntenia şi Dobrogea şi va continua să ningă, în general slab, până în orele după-amiezii.

Cantităţile de precipitaţii vor fi pe arii restrânse mai însemnate, cu precădere în Oltenia şi la munte şi se va depune strat nou de zăpadă, local mai consistent.

Vântul va avea intensificări temporare, viscolind şi spulberând ninsoarea, în regiunile sudice, dar şi la munte, cu viteze de peste 50...60 km/h, iar în sudul Banatului vor depăşi 80 km/h. În cursul zilei de sâmbătă, vântul va diminua treptat în intensitate.

Vântul se va intensifica în regiunile sudice încă din dimineaţa zilei de vineri. Ninsori, în general slabe cantitativ, vor fi local şi în restul teritoriului.

Cititi mai departe pe meteoromania.ro
__________________________________________________


26.11.2014
Cum va fi vremea în această iarnă. Prognoza meteo până în luna februarie

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare sezonieră a temperaturilor şi a cantităţilor de precipitaţii pe teritoriul României, până în luna februarie a anului viitor.


Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia şi au un grad de realizare de aproximativ 60%. Este estimată distribuţia temperaturilor medii lunare, precum şi distributia cantităţilor lunare de precipitaţii, iar fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

DECEMBRIE

Temperaturile medii lunare vor fi, în general, apropiate de mediile multianuale în aproape toata ţara, iar local în sud-estul şi sudul ţării vor fi posibile valori termice mai ridicate decât cele normale.

Cantităţile lunare de precipitaţii vor fi normale în cea mai mare parte a regiunilor, local în centrul ţării fiind posibile valori peste mediile climatologice, iar în sud, sub norme.

IANUARIE

Temperatura medie lunară a aerului va avea valori peste mediile climatologice local în sudul, sud-estul şi vestul ţării, iar în restul teritoriului valorile termice vor fi apropiate de normal.

Precipitaţiile lunare vor fi apropiate de mediile multianuale în estul, sud-estul şi sudul ţării, iar în restul regiunilor acestea vor prezenta o tendinţă de excedent.

FEBRUARIE

Temperatura medie lunară a aerului va înregistra valori sub mediile climatologice în zonele nordice şi centrale, local în sud-estul ţării valorile termice vor fi mai ridicate decât mediile, iar în restul regiunilor, normale.

Cantităţile lunare de precipitaţii se vor situa în general în limite normale în zonele estice, sud-estice şi sudice, iar în restul regiunilor, acestea vor prezenta o tendinţă spre excedent.


Cititi mai departe pe meteoromania.ro
__________________________________________________


27.02.2013
Cum va fi vremea până în luna mai

MARTIE
Valorile temperaturii aerului vor fi apropiate de mediile multianuale, exceptând regiunile sud-estice precum şi, local, cele sudice şi vestice, unde se vor situa peste normalul perioadei.
Cantităţile lunare de precipitaţii vor fi excedentare în cea mai mare parte a ţării, exceptând sud-estul, unde se vor încadra în normele climatologice.

APRILIE
Valorile termice vor fi apropiate de mediile climatologice în cea mai mare parte a ţării, iar în regiunile sudice, local, se vor situa sub aceste medii.
Cantităţile lunare de precipitaţii vor fi în general excedentare, exceptând arii restrânse din sud şi est, unde vor fi apropiate de mediile multianuale.

MAI
Valorile termice vor fi apropiate de mediile climatologice în vestul şi sud-estul ţării şi se vor situa, în general, sub aceste medii în restul teritoriului.
Cantităţile lunare de precipitaţii vor fi apropiate de mediile climatologice în cea mai mare parte a ţării.


Cititi mai departe pe meteoromania.ro
__________________________________________________


24.01.2014
Cod portocaliu de ninsori şi viscol în Bucureşti şi 10 judeţe. Cod galben în 16 judeţe.
Potrivit avertizării cod portocaliu transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie, începând de vineri seară, ninsorile vor fi abundente în cea mai mare parte a Olteniei (judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj şi Vâlcea), unde stratul de zăpadă va depăşi local 30 - 40 de centimetri, iar vântul va sufla cu peste 70 de kilometri pe oră, viscolind şi troienind zăpada.

În cursul zilei de sâmbătă şi în noaptea de sâmbătă spre duminică, viscolul se va intensifica în Muntenia, iar în judeţele Giurgiu, Călaraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila şi Ilfov, inclusiv municipiul Bucureşti, temporar vor fi rafale ale vântului de peste 75 - 80 de kilometri pe oră, va ninge abundent, iar ninsoarea va fi puternic viscolită.

Judeţele Constanţa, Tulcea, Galaţi, Vaslui, Bacău, Vrancea, Prahova, Dâmboviţa, Teleorman, Olt, Argeş, Covasna, Braşov, Sibiu, Hunedoara şi Caraş-Severin vor fi de vineri, ora 18.00, până duminică, la ora 18.00, sub avertizare cod galben.

În sudul şi estul ţării va ninge, iar vântul va avea intensificări, viscolind ninsoarea. Vântul va avea la rafală 60 - 70 de kilometri pe oră în sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, precum şi în zona Munţilor Banatului, a Carpaţilor Meridionali şi de Curbură, zone în care şi stratul de zăpadă va fi consistent.

Potrivit avertizării, vor fi precipitaţii mixte şi se va depune polei local în Dobrogea, iar în prima parte a intervalului şi în Banat, sudul Olteniei şi al Munteniei. Cantităţile de precipitaţii vor depăşi pe arii restrânse 20 de litri pe metru pătrat în 24 de ore. În restul teritoriului ninsorile vor fi în general slabe.

Vremea va fi geroasă în cursul nopţilor şi al dimineţilor mai ales în estul şi sud-estul ţării.
Sursa: mediafax.ro
__________________________________________________


26.11.2013
Cod galben de ninsori în Bucureşti şi mai multe judeţe. Harta zonelor

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare COD GALBEN DE NINSORI valabilă de marţi de la ora 20.00 până miercuri la ora 14.00 în Bucureşti şi mai multe judeţe din ţară.

Potrivit avertizării transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie, de marţi, ora 20.00, până miercuri, la ora 14.00, în Banat, Oltenia şi vestul Munteniei, precum şi în Munţii Banatului şi zona Carpaţilor Meridionali va ninge, iar local şi temporar vântul va avea intensificări, viscolind zăpada. Cantităţile de precipitaţii vor depăşi 15 - 20 de litri pe metru pătrat, iar stratul de zăpadă va fi consistent.

În centrul şi estul Munteniei, inclusiv în zona municipiului Bucureşti, ninsorile vor fi slabe cantitativ, dar vântul va avea intensificări cu viteze de 50-55 de kilometri pe oră şi temporar 65-70 de kilometri pe oră.

Avertizarea cod galben a fost emisă pentru Bucureşti şi judeţele Ilfov, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Giurgiu, Teleorman, Argeş, Vâlcea, Olt, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş, Hunedoara şi sudul judeţului Sibiu.

Sursa meteoromania.ro
__________________________________________________


21.10.2013
Când vine iarna în România. Ce spune directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie

Primele ninsori sunt preconizate de la 1 noiembrie, la munte, iar după 20 noiembrie se vor extinde la nivelul întregii ţări, a spus luni, în videoconferinţa de la MAI, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu.

Ion Sandu a precizat că dacă în decembrie va fi mai frig, în lunile ianuarie şi februarie temperaturile vor fi apropiate de norme. El a adăugat că în luna ianuarie temperatura medie va fi în jurul valorii de minus trei grade.

Directorul ANM a avertizat însă că există şi posibilitatea ca în ianuarie şi februarie să existe o săptămână sau 10 zile când temperaturile să scadă şi până la minus 15 grade sau minus 20 de grade.

Ion Sandu a ţinut să precizeze că nu trebuie să ne aşteptăm la o iarnă ieşită din comun, ci la temperaturi medii de aproximativ minus 10 grade Celsius.


Cititi mai departe pe mediafax.ro
__________________________________________________


Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu