Share

Cum va fi vremea de Crăciun si Revelion in toate regiunile tarii


Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 21 decembrie - 3 ianuarie, pentru toate regiunile din ţară: Banat, Crişana, Transilvania, Maramureş, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia şi la munte.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.


BANAT

In perioada 21-28 decembrie, vremea se va menţine mai caldă decât ar fi normal pentru ultima decadă a lunii decembrie, respectiv o medie regională de 5 - 9 grade ziua şi între unu şi 3 grade noaptea, cu valori chiar şi mai ridicate în data de 23 decembrie. Pentru sfârşitul de an, dar şi în primele zile de ianuarie este estimată o răcire a vremii care va determina un regim termic mai apropiat de cel specific perioadei, fiind de aşteptat maxime de la două la 5 grade şi minime între -3 şi minus un grad Celsius, în medie. Precipitaţii locale, slabe cantitativ vor fi posibile în jurul datei de 27 decembrie, iar probabilitatea de apariţie a acestora va creşte, din nou, după 1 ianuarie.

CRIŞANA

Vremea se va menţine mai caldă decât ar fi normal în această perioadă din an în intervalul 21-28 decembrie, astfel că se vor înregistra, în medie, temperaturi maxime de 4 - 8 grade şi minime de zero şi 3 grade, cu valori chiar mai ridicate în data de 23 decembrie. O răcire a vremii este estimată a se produce după data de 29 decembrie, astfel că sfârşitul acestui an şi începutul de ianuarie vor fi caracterizate de un regim termic apropiat de cel climatologic specific, cu maxime cuprinse între două şi 4 grade şi minime de la -4 la minus două grade, medie regională. În perioada 26-27 decembrie vor fi posibile precipitaţii locale, slabe cantitativ, iar probabilitatea de apariţie a acestora va creşte din nou după data de 1 ianuarie.

TRANSILVANIA

Vremea se va menţine mai caldă decât ar fi normal pentru ultima decadă a acestei luni, respectiv o medie regională a maximelor de 3 - 7 grade şi a minimelor de până la zero grade, cu valori chiar şi mai ridicate în zilele de 23 şi 24 decembrie. Pentru sfârşitul de an, dar şi în primele zile de ianuarie este estimată o răcire a vremii care va determina un regim termic mai apropiat de cel specific perioadei, fiind de aşteptat medii de la zero la 3 grade, ziua, şi între -7 şi -3 grade noaptea. Precipitaţii slabe cantitativ şi trecătoare vor fi posibile în perioada 26-27 decembrie, iar probabilitatea de apariţie a acestora va creşte din nou după 1 ianuarie.


MARAMUREŞ

In perioada 21-28 decembrie, vremea se va menţine mai caldă decât ar fi normal pentru ultima decadă a acestei luni, respectiv o medie regională de 4 - 7 grade ziua şi cel mult 3 grade noaptea, cu valori chiar şi mai ridicate în data de 23 decembrie. Pentru sfârşitul de an, dar şi în primele zile de ianuarie este estimată o răcire a vremii care va determina un regim termic mai apropiat de cel specific perioadei, fiind de aşteptat maxime între două şi 4 grade, dar şi minime de între -5 şi minus două grade, în medie. La începutul intervalului se vor semnala ploi locale, neînsemnate cantitativ. Precipitaţii slabe vor fi posibile şi în perioada 26-27 decembrie, iar probabilitatea de apariţie a acestora va creşte din nou după 1 ianuarie.

MOLDOVA

In prima săptămână a intervalului de referinţă, valorile termice vor caracteriza o vreme mult mai caldă decât ar fi normal pentru ultima decadă a lunii decembrie, astfel că media maximelor va fi de 6 - 10 grade, iar a minimelor de 0 - 3 grade, temperaturi chiar mai ridicate fiind de aşteptat în data de 23 decembrie. Începând din 28 decembrie, este estimată o răcire a vremii care se va concretiza prin valori mai apropiate de cele climatologic specifice, respectiv între un grad şi 4 grade pe timpul zilei, şi între ziua -5 şi minus două grade noaptea, mediat pe regiune. O creştere a probabilităţii pentru precipitaţii temporare, slabe cantitativ este estimată după data de 27 decembrie.

DOBROGEA

In perioada 21-28 decembrie, dar cu precădere în primele zile ale intervalului de referinţă, regimul termic va fi caracterizat de valori ce se vor situa peste mediile climatologice specifice în ultima decadă a acestei luni, urmând a se înregistra maxime de 5 - 11 grade şi minime de la două la 5 grade, mediat pe regiune. Apoi, este estimată o răcire a vremii, astfel că, la sfârşitul anului, dar şi în primele zile de ianuarie, valorile termice vor fi în general apropiate de cele normale ale perioadei, respectiv o medie regională de 3 - 5 grade ziua şi între minus două şi plus două grade, noaptea. Precipitaţii slabe vor fi posibile după data de 29 decembrie.
MUNTENIA

In perioada 21-27 decembrie, se va menţine vremea mult mai caldă decât ar fi normal în ultima decadă a acestei luni, astfel că se vor înregistra, în medie, temperaturi maxime de 7 - 12 grade şi minime de -1 până la 3 grade, valori chiar mai ridicate urmând a fi în zilele de 23 şi 24 decembrie. După data de 28 decembrie este estimată o răcire a vremii ce va determina înregistrarea unor valori mai apropiate de mediile climatologic specifice, respectiv între două şi 5 grade, ziua, şi între -4 şi minus două grade, noaptea, mediat pe regiune. Precipitaţii slabe, locale vor fi posibile în perioada 28-29 decembrie şi după data de 1 ianuarie.

OLTENIA

Vremea se va menţine mult mai caldă decât în mod obişnuit în perioada 21-28 decembrie şi, în special, în zilele de 23 şi 24 decembrie, astfel că se vor înregistra, în medie, temperaturi maxime de 6 - 13 grade şi minime de la -1 la 3 grade Celsius. Ulterior, sunt estimate valori în scădere, astfel că sfârşitul de an, dar şi primele zile de ianuarie vor fi caracterizate de o vreme apropiată de normalul termic al perioadei, respectiv o medie regională de până la 5 grade, pe timpul zilei, şi între -4 şi minus două grade, noaptea. Probabilitatea pentru precipitaţii locale, slabe cantitativ, va creşte în zilele de 28 şi 29 decembrie şi după data de 1 ianuarie.

LA MUNTE

Valorile de temperatură vor fi mult mai ridicate decât cele normale în ultima decadă a lunii decembrie, respectiv maxime de 3 - 8 grade şi minime între -3 şi 0 grade, în medie. O răcire a vremii se va produce între 25 şi 28 ianuarie, regimul termic menţinându-se totuşi peste cel obişnuit, urmând ca scăderea temperaturilor să continue atât la sfârşitul anului, cât şi în primele zile de ianuarie, când valorile vor deveni apropiate de mediile climatologic specifice, cu -3 până la zero grade, ziua, şi între -9 şi -3 grade noaptea, în medie. La începutul intervalului vor fi precipitaţii mixte în nordul Carpaţilor Orientali. Probabilitatea pentru ninsori slabe, temporare va creşte în zilele de 26 şi 27 decembrie şi în data de 29, apoi iar în primele zile ale noului an.

Sursa: meteoromania.ro

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu